Home Home Home
         Alerta Sanatate Publica Ebola 

Informare privind evolutia epidemiei de Ebola


Nota focal point RSI Romania – 7.ianuarie.2016

In baza adresei 48434/8.8.14 a MS-DGAMSP intrata la INSP cu nr.9979/8.8.14.

I. Evolutia in Africa de Vest

Ultima situatie este mentionata in raportul publicat de OMS pentru data de 3 ianuarie 2016:

Total cazuri/decese: 28.637 cazuri, 11.315 decese

In ultima saptamana nu au fost inregistrate cazuri noi confirmate de infectie cu virus ebola. La data de 29 decembrie, Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat incheierea transmiterii interumane a infectiei cu virus ebola in Guineea, dupa ce au trecut 42 de zile fara niciun caz inregistrat. Guineea a intrat in perioada de 90 de zile de supraveghere sporita. Guineea, Liberia si Sierra Leone au reusit intreruperea transmiterii interumane a infectiei in cadrul epidemiei din Africa de Vest.

Transmiterea interumana legata de cel mai recent focar din Liberia va fi declarata incheiata la data de 14 ianuarie.

Cea de-a 8-a intalnire a Comitetului de Urgenta al OMS, convocata in baza Regulamentului Sanitar International 2005, a avut loc in data de 15 decembrie 2015. In baza recomandarilor Comitetului, Directorul General al OMS a declarat ca epidemia de ebola din Africa de Vest continua sa constituie o urgenta de sanatate publica de importanta internationala.

Tari cu transmitere intensa si extinsa geografic:

- Guinea, 3804 cazuri din care 2536 decese

In cele 9 laboratoare operationale din Guineea au fost testate in ultima saptamana 282 de probe recoltate in 16 din cele 34 de prefecturi din Guineea.

 

La data de 7 noiembrie, Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca transmiterea infectiei cu virus ebola a fost intrerupta in Sierra Leone. Sierra Leone a intrat in perioada de 90 de zile de supraveghere sporita, perioada care se va incheia la data de 5 februarie 2016.

 

Numarul cazurilor poate fi schimbat in urma reclasificarii cazurilor, investigatiilor retrospective si rezultatelor de laborator. Datele sunt raportate catre OMS de catre Ministerele Sanatatii din Statele afectate.

 

Alte tari afectate sau tari cu transmitere localizata sau cu caz/cazuri initiale:

Epidemia a fost declarata incheiata in Senegal (1 caz, 0 decese) in data de 17 octombrie, in Nigeria (20 cazuri din care 8 decese) la data de 19 octombrie, in Spania (1 caz din care 0 decese), in Mali (8 cazuri din care 6 decese) la data de 18 ianuarie, in SUA (4 cazuri din care 1 deces), in Marea Britanie (1 caz din care 0 decese) si in Italia (1 caz din care 0 decese)

 

II. Situatia pe teritoriul U.E.

Nu s-au inregistrat alerte reale.


III. Evolutia si masuri nationale

Nu s-au inregistrat alerte reale.

Linkuri utile:

http://www.insp.gov.ro/index.php/ebola

WHO Ebola Response Roadmap - Situation Report 35 2015-04-22

Copyright © 2010 - Ministerul Sănătății. Toate drepturile rezervate