MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
Str. Cristian Popişteanu, nr.1-3, sector 1, cod 010024, Bucureşti
Serviciul de presă: tel: (+4) 021 307 2514; Fax: 307 2513
Bucureşti, 25-07-2005 Comunicat de presăAtentie la leptospiroza!
Atentie la Leptospiroza!
Specialistii in sanatate publica din cadrul Ministerului Sanatatii atentioneaza persoanele care locuiesc sau calatoresc in zonele afectate de inundatii ca, in aceasta perioada, este posibil sa apara in aceste zone imbolnaviri de leptospiroza.
In judetul Olt au fost diagnosticate pana in prezent trei cazuri de imbolnaviri de leptospiroza. Pentru a stabili cauza acestora, Directia de Sanatate Publica Olt efectueaza in aceste zile o ancheta epidemiologica.
Medicii MS declara ca exista zone de risc in toate judetele afectate de inundatii, pana in prezent nesemnalandu-se alte cazuri de imbolnaviri.
Astfel, medici recomanda :
- evitarea scaldatului
- evitarea contactului prelungit cu apa. Pentru cei care muncesc la refacerea caselor, in constructii, etc este recomandat sa poarte cizme si manusi de cauciuc
- pastrarea normelor de igiena –spalatul pe maini cu sapun, consumul de apă îmbuteliată sau fiartă şi răcită, păstrarea igienei individuale şi a condiţiilor de păstrare a alimentelor, evitarea automedicaţiei în situaţia apariţiei unor simptome de boală diareică sau viroză respiratorie
Leptospiroza este o boala infectioasa acuta care se manifesta prin febra, intoxicatie, cefalee, dureri musculare, mai ales la gambe, afectarea rinichilor, a ficatului, sistemului nervos si cardiovascular.
Agentii patogeni sunt leptospirele - microorganisme sub forma de spirala. Sunt rezistente la temperaturi joase si sensibile la temperaturi inalte.
Sursa de infectie o constituie sobolanii si alte rozatoare, vitele, porcii. Leptospirele se elimina prin urina, infectind solul, bazinele de apa si produsele alimntare. Oamenii se imbolnavesc in timpul scaldatului in iazuri infectate, in timpul lucrarilor agricole pe terenuri umede, etc. Microbul patrunde in organism prin piele, prin mucoasele nazale sau oculare. In organism patrund in singe unde se imultesc si apoi in diverse organe - rinichi, ficat, inima, etc..
Perioada de incubatie este de 2-20 zile. Boala incepe brusc cu frisoane, febra, cefalee puternica, dureri in articulatii, insomnie si slabiciune generala. Apar tulburari hemoragice sub forma de hemoragii nazale, gastrointestinale. Forma icterica se manifesta prin aparitia icterului, pielea si mucoasele devin galbene. Icreul apare in a 2 -3 zi de boala, apoi dispare peste 2-3 saptamini. Forma renala se manifesta prin aparitia anuriei. Daca in asemenea cazuri nu se adreseaza medicului survine decesul.
Boala poate evolua in forme usoare sau grave cu o durata de 3- 4 saptamini, convalescenta este de lunga durata si se manifesta printr-o astenie pronuntata. Uneori poate da complicatii oculare ca iridociclita, sau cardiace - miocardita. Tratamentul se efectuiaza numai in conditii spitalicesti obligatorii. Cu cit spitalizarea e mai precoce cu atit rezultatele tratamentului sunt mai incurajatoare.
|
|
|