Ministerul Sănătăţii
COMUNICAT DE PRESĂ

Str. Cristian Popişteanu, nr.1-3, sector 1, cod 010024, Bucureşti
Relaţii cu publicul: tel: (+4) 021 307 2524; Fax: 307 2675
Bucureşti,28-08-2003


Recomandarile Ministerului Sanatatii in cazul intepaturilor si muscaturilor de insecte si al muscaturilor de paianjeni

In urma faptului ca, in ultima perioada, numeroase persoane au prezentat reactii alergice puternice la intepaturi si muscaturi de insecte si muscaturi de paianjeni, Ministerul Sanatatii face urmatoarele recomandari:

Reactii la muscaturi de paianjeni

Reactiile induse de muscatura de păianjen pot fi locale sau sistemice (generalizate) toxice.
- in cazul in care in urma muscaturii de păianjen, de obicei unica, apar reactii locale (roseata la locul intepaturii, ce dispare in cateva ore lasand o zona de induratie locala - mic nodul rosu), atunci primele masuri terapeutice necesare sunt simple: toaleta locala cu apa si sapun si aplicarea unui cub de gheata. Daca muscatura este situata la nivelul unei extremitati (mana, picior), aceasta va fi imobilizata si mentinuta in repaus. In cazul reactiilor simple, nu este necesara administrarea antibioticelor decat atunci cand exista o infectie secundara a plagii. Poate fi administrat un antialergic (Claritin, Ketotifen, Tavegyl) si este obligatorie supravegherea medicala timp de 24 de ore.
- In cazul in care in urma muscaturii de păianjen apar reactii sistemice (generalizate) toxice (cantitatea de venin injectata este mare), iar simptomele inregistrate includ: cefalee atroce, ameteli, letargie, tulburari vizuale, febra, iar in cazul paianjenilor foarte veninosi chiar spasme musculare severe, greata si varsaturi, atunci este necesara tratarea in unitatile spitalicesti (specializate in situatia reactiilor toxice severe). Masurile generale cuprind: hidratarea corecta, administrarea regulata a analgezicelor, a gluconatului de calciu (pentru calmarea crampelor musculare), precum si administrarea unor grupe de medicamente specifice (corticosteroizi sistemici si benzodiazepine). Reactiile alergice (anafilactice) generate de muscatura paianjenilor foarte veninosi se trateaza numai in unitatile spitalicesti.


Reactii la intepaturi si muscaturi de insecte

Ca si in cazul paianjenilor, intepatura de insecte (albine, bondari, viespi) sau, mai rar, muscatura tantarilor sau a unor specii de muste provoaca la indivizii non-alergici reactii locale caracterizate prin eritem (roseata), edem si prurit local (mancarime). In aceste cazuri, durerea locala este tranzitorie, cu caracter de arsura, mai intensa la intepaturile viespilor. Tratamentul este la fel ca si in cazul muscaturilor de păianjen.

La indivizii alergici, pot aparea in mai putin de 4 ore reactii extinse (semnele de inflamatie locala depasesc cu mult extremitatile intepaturii) sau sistemice –anafilactice care pot pune chiar viata in pericol. Simptomele reactiilor anafilactice apar insotite de stare de „rau general”, anxietate, frisoane, transpiratii, chiar colaps vascular (prabusirea tensiunii) si pierderea cunostintei.

De asemenea, pot aparea reactii toxice la indivizii intepati de mai multe ori intr-o scurta perioada de timp, simptomele fiind identice cu cele ale reactiilor anafilactice, dar provocate de toxicitatea cantitatii mari de venin si nu de mecanismul alergic.

Recunoasterea reactiilor alergice, in cazul subiectilor considerati „la risc” (cei cu reactii alergice anterioare la intepaturi de insecte), trebuie urmata de instituirea primelor masuri la locul accidentului: indepartarea acului, daca este cazul, cu prudenta pentru a nu stoarce sacul cu venin; dezinfectie locala (indeosebi dupa intepaturi de viespi) si aplicarea de comprese reci; limitarea absortiei locale a veninului cu ajutorul unui garou; autoadministrarea adrenalinei.
Adresarea rapida la cel mai apropiat cabinet medical este obligatorie chiar si pentru simpla supraveghere. Reactiile sistemice severe si cele toxice sunt tratate in unitatile spitalicesti.