Ministerul Sănătăţii
COMUNICAT DE PRESĂ

Str. Cristian Popişteanu, nr.1-3, sector 1, cod 010024, Bucureşti
Relaţii cu publicul: tel: (+4) 021 307 2524; Fax: 307 2675
Bucureşti,03-12-2016


Precizari privind desfasurarea activitatii de transplant

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a avut discutii in cursul zilei de sambata cu principalii responsabili ai activitatilor de transplant derulate in Romania. In urma informatiilor difuzate astazi privind o asa-zisa blocare a transplanturilor, Ministerul Sanatatii face precizarea ca nu exista niciun motiv pentru ca aceasta activitate sa fie intrerupta. Finantarea transplantului este continua, nu exista sincope, iar cadrele medicale implicate in acest domeniu au la dispozitie toate resursele necesare. De asemenea, procedurile pentru declararea mortii cerebrale sunt cunoscute de ani intregi si nici nu sunt puse in discutie in acest moment.

Ministerul Sanatatii va demara saptamana viitoare consultari cu specialistii din domeniul transplantului pentru elaborarea si implementarea unor proceduri clare referitoare la modul in care sunt alocate organele recoltate. O activitate atat de sensibila din punct de vedere etic cum este transplantul, trebuie sa fie guvernata de transparenta si reguli elaborate de profesionisti a caror probitate profesionala este in afara oricarui dubiu si nu este umbrita de antecedente penale.

Asa cum a precizat in repetate randuri, Ministerul Sanatatii face din nou apel la responsabilitate  pentru a se evita folosirea activitatii de transplant ca tema de campanie electorala.