Ministerul Sănătăţii
COMUNICAT DE PRESĂ

Str. Cristian Popişteanu, nr.1-3, sector 1, cod 010024, Bucureşti
Relaţii cu publicul: tel: (+4) 021 307 2524; Fax: 307 2675
Bucureşti,27-05-2015


Începând de săptămâna viitoare pacienții cu afecțiuni oncologice și indicație de radioterapie internă vor beneficia de tratament în Institutul Regional de Oncologie Iași

Începând de săptămâna viitoare pacienții cu afecțiuni oncologice și indicație de radioterapie internă vor beneficia de tratament în Institutul Regional de Oncologie Iași.

Unitatea sanitară a anunțat astăzi Ministerul Sănătății că, începând din data de 2 Iunie 2015, Sistemul de Brahiterapie HD din cadrul Laboratorului de Radioterapiecu Energii Înalte şi Brahiterapie devine complet funcțional.

“S-au efectuat primele simulări care au demonstrat fezabilitatea deschiderii programului de brahiterapie, iar echipa medicală formată din medici, fizicieni și tehnicieni medicali este pregătită pentru a prelua primii pacienți”, a declarat ministrul Sănătății, Nicolae BĂNICIOIU.

Laboratorul de Radioterapie cu Energii Înalte şi Brahiterapie din cadrul I.R.O. oferă servicii de radioterapie curativă și paliativă în regim ambulator şi de spitalizare continuă (60 paturi). Platforma tehnică include trei acceleratoare de particule cu energie de 6 MeV, 10 MeV, respectiv 15 MeV, 3 simulatoare CT, sistem modern de plan tratament, care  oferă posibilitatea de a efectua radioterapie externă conformaţională 3D, IMRT, RapidArc, stereotaxie. Activarea sistemului de Brahiterapie HD în valoare de 610 000 Euro definitivează serviciile oferite în cadrul laboratorului.

Echipa de radioterapie este formată din 4 medici primari și 2 medici specialiști radioterapie, 3 medici rezidenți pe post, 10 fizicieni, 1 inginer și 23 tehnicieni și asistenți medicali.

Reamintim că, Institutul Regional de Oncologie Iași, înființat prin H.G. nr. 583/13.03.2009 cu o structură de 300 paturi funcționează începând cu data de 1 februarie 2012. IRO este o investiție a Ministerului Sănătății în valoare totală de 75.361.280 Euro. Spaţiile acestei unităţi se înscriu în necesarul funcţional al unei unităţi sanitare cu profil oncologic conform reglementărilor legale în vigoare astfel încât să ofere populaţiei din toate judeţele Moldovei ceea ce este necesar pentru un tratament corect și în timp optim.

Având în vedere dimensiunea, complexitatea şi urgenţa pe care o reprezintă cancerul ca problemă prioritară de sănătate publică, înfiinţarea  Institutului Regional de Oncologie Iasi a început deja să corecteze dezechilibrul existent între Moldova (cu o suprafaţa de 44.000 km² și aproximativ 4 milioane locuitori) şi celelalte provincii istorice ale ţării.