Home Home Home
         Comunicare > Comunicate de presă 

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII


Str. Cristian Popişteanu, nr.1-3, sector 1, cod 010024, Bucureşti
Serviciul de presă: tel: (+4) 021 307 2514; Fax: 307 2513
Bucureşti, 05-12-2016
Comunicat de presă
Ministerul Sănătății a elaborat Planul Multianual pentru Dezvoltarea Strategică a Resurselor Umane din Sănătate 2017-2020


Ministerul Sănătății a prezentat astăzi, 5 decembrie, Planul Multianual pentru Dezvoltarea Strategică a Resurselor Umane din Sănătate 2017-2020, care are drept scop adoptarea unei abordări strategice privind gestionarea migrației personalului medical din România. În paralel, Ministerul Sănătății a prezentat și rezultatele primului studiul asupra costurilor de instruire universitară a personalului medical.

Studiul realizat în România de Organizația Mondială a Sănătății în toamna anului 2016 arată că pregătirea universitară a unui medic în România costă, în medie, 81.000 de lei. Suma nu include și anii de rezidențiat care implică, de asemenea, costuri destul de mari. Un simplu calcul relevă că pentru pregătirea celor 43.000 de cadre medicale care din 2007 până acum și-au manifestat intenția de emigra (prin solicitarea certificatului de conformitate), România a cheltuit circa 3,5 miliarde de lei. Această sumă poate fi considerată o pierdere și nu o investiție, deoarece majoritatea acestor cadre medicale au emigrat.

În acest context, dezvoltarea unui Plan Multianual pentru Dezvoltarea Strategică a Resurselor Umane din Sănătate a devenit imperios necesară. Planul se axează pe îmbunătățirea guvernanței în acest domeniu, pe ajustarea formării personalului medical bazat pe competențe, implementarea unui management modern al resurselor umane în unitățile sanitare și crearea unor politici de stat de motivarea personalului medical de a rămâne și practica în România.

“De succesul implementării tuturor acțiunilor din acest plan va depinde dacă personalul medical va rămâne în România să asigure îngrijiri de calitate românilor. Și aceasta nu ține de politică, ci orice guvernare trebuie să fie onorată să o ducă la bun sfârșit. Deoarece fără cadre medicale un sistem de sănătate este un sistem nefuncțional, fără impact asupra stării de sănătate a cetățenilor săi”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.


Copyright © 2010 - Ministerul Sănătății. Toate drepturile rezervate