Home Home Home
         Informare > Noutăţi















 


Anunt in atentia Agentiilor specializate in realizarea anchetelor pe teren
 

 Anunt in atentia Agentiilor specializate in realizarea anchetelor pe teren

 

Ministerul Sănătăţii împreună cu partenerii săi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Centrul de Control şi Prevenţie al Bolilor CDC Atlanta şi Fundaţia CDC intenţionează să realizeze un studiu asupra consumului de tutun în rândul populaţiei adulte pe parcursul acestui an. Agenţiile specializate în astfel de anchete, sunt invitate să-şi prezinte interesul de a participa la această anchetă printr-o scrisoare de intenţie prezentată direct biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii până la data de 31 martie a.c.

 

Ancheta asupra consumului de tutun în rândul adulţilor (GATS – Global Adult Tobacco Survey) este o ancheta ce se desfăşoară simultan în mai multe ţări. Ancheta se va desfăşura la nivel naţional în gospodării şi urmăreşte să monitorizeze consumul de tutun (sub orice formă) precum şi principalele măsuri luate în vederea limitării acestuia. GATS include următoarele aspecte principale: prevalenţa consumului de tutun, expunerea la fumat pasiv, renunţarea la fumat, expunerea în mass media, preţuri şi taxe precum şi percepţia riscurilor, cunoştinţe şi atitudini.

 

GATS este un instrument puternic în mâinile decidenţilor politici şi poate creşte capacitatea ţărilor de a crea, implementa şi evalua programe de control al consumului de tutun. Această anchetă oferă o descriere detailată a epidemiei consumului de tutun în rândul populaţiei în funcţie de sex, vârstă, mediu rural/urban, statut socio-economic, permiţând astfel managerilor de programe şi decidenţilor politici să abordeze programele de control al consumului de tutun prin prisma inegalităţilor. De asemenea, ancheta poate ilustra eventualele scăpări în implementarea legilor anti fumat şi poate arăta susţinerea publică pentru o serie de măsuri care se află doar la stadiul de intenţie (ex. lege privind interzicerea fumatului în toate spaţiile publice)

 

În perioada 11-15 aprilie, o echipa internaţională a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, CDC Atlanta si Fundaţiei CDC va efectua o vizită la Bucureşti, ocazie în care se va întâlni cu potenţialele agenţii interesate în anchetă. Selecţia acestora se va face de către această echipă pe baza următoarelor criterii:

  1. Experienţă în efectuarea unor anchete la nivel naţional în rândul gospodăriilor, anchete de sănătate şi/sau recensăminte
  2. Experienţă de lucru cu Ministerul Sănătăţii sau instituţii subordonate
  3. Disponibilitatea de a participa la GATS într-o perioadă determinată
  4. Accesul la infrastructura şi resursa umana necesară pentru a realiza o anchetă la nivel naţional în rândul gospodăriilor.
  5. Capacitatea de a implementa proceduri standardizate
  6. Angajamentul de folosi pe viitor în anchete la scara naţională un set de întrebări din GATS ori de câte ori este oportun.
  7. Angajamentul de repeta GATS in viitor.

 

Agenţiile interesate în a participa la această anchetă GATS sunt invitate să trimită o scrisoare de intenţie în limba engleză biroului OMS Romania. (email: whorom@euro.who.int sau la adresa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Bd. Primăverii 48A, casa ONU, Bucureşti 011975) până la data de 31 martie a.c. Scrisoarea de intenţie trebuie să se refere la criteriile de eligibilitate descrise mai sus.

 

După primirea şi evaluarea scrisorilor, agenţii care îndeplinesc criteriile vor putea fi invitaţi pentru o discuţie în perioada 11-15 aprilie cu echipa internaţională. Detaliile întâlnirii vor fi anunţate din timp.

 
Copyright © 2010 - Ministerul Sănătății. Toate drepturile rezervate